Elöregedő társadalom és technológia

Hogyan segíthet az okosotthon technológia a jól megérdemelt nyugdíjas években?

Tovább olvasok

Békés, nyugodt öregkor, egészségben eltöltött hosszú évek?


Régóta közismert tény, hogy hazánk is belépett az ún. elöregedő társadalmak sorába, előrejelzések szerint 2030-ra közel 1 millióval kevesebben fogunk élni az országban, a lakók jelentős része pedig nyugdíjas lesz. Az elöregedő társadalom mellé sajnos hazánk nem élenjáró az egészségben eltöltött évek számában, jellemzően a nyugdíjbamenetelt követően 3-5 év az, amit még egészségesként töltenek el szüleink, nagyszüleink, ezt követően az idős korral és az életmóddal összefüggő krónikus betegségek veszi át az irányítást az élet felett, mint például az elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, mobilitási nehézségek idősebb korban pedig a demencia, Alzheimer-kór.

Nyugodt, biztonságos otthon és kert

Akadálymentes otthon

Ápolás-könnyítő technológiák

Hogyan lesz a kerti munka örömforrás?


Idősebb korban már könnyen felmerülhetnek olyan mozgási nehézségek, amelyek jelentősen megnehezítik a kerti locsolást. Szerencsére, az okoseszközök segítségével úgy is gondoskodhatnak a gyepről, hogy közben egy nyugágyban fekszünk és olvasunk, kartávolságban tartva a mobiltelefonunkat. Ebben a következő konfiguráció lehet segítsünkre:

Okos kerti csap: az okos kerti csap egy, a jelenlegi kerti csapunk és a vízvételi hely közé illeszthető mobiltelefonról vezérelhető eszköz, amely segítségével bármikor elzárhatjuk vagy megnyithatjuk a vizet - hajlongás nélkül.

Okos talajszonda:a mobiltelefonunkkal vagy az okosotthon központunkkal kommunikáló okos talajszonda bármikor vezérelheti az okos kerti csapot, ha úgy ítéli meg, hogy szükséges a gyep öntözése. Nyugodtan megfeledkezhetünk a locsolásról, így marad kapacitás a sokkal lényegesebb dolgokra.

Az okoseszközök számos más módon képesek arra, hogy segítsenek a kerti munkák automatizálásában, ebben a cikkünkben részletesebben bemutatjuk a technológiában rejlő lehetőségeket, illetve megmutatjuk, hogyan lehet minimális ráfordítással egy kiváló kezdő okoskertünk.

Okoskert időseknek

Jellemző idősebb polgártársainkra, hogy aktív éveik során számos boldog emléket szereztek saját tulajdonú nyaralójukban, kertes családi házukban, készülve a nyugdíjas évekre, amikor már a "világ minden ideje" a rendelkezésükre áll, hogy a kertészkedjenek, a medencében ússzanak vagy éppen a kis konyhakertbe tévedő házikedvencet próbálják rávenni a távozásra. A technológiai fejlődés következtében az időskori betegségek óhatatlan bekövetkeztével sem kell lemondani ezekről az örömökről, ezeket részletesen bemutatjuk.

Mobilitási problémák, súlyosabb balesetek


Súlyosabb mobilitási problémák (tolószék) vagy éppen súlyos balesetek (elesés, combnyaktörés) esetén különösen nehéz lehet az ingatlanba történő bejutás vagy éppen a kijutás. Balesetek esetén egy földön fekvő sérülthöz a segítő személyzet (súlyosabb esetben a mentő) nem képes bejutni, a lábtörlő alatt tartott kulcs pedig a betörők miatt veszélyes. Erre kiváló megoldást jelenthetnek az ún. okoszárak, amelyeket a vészjelzés leadásával párhuzamosan is kinyithat a sérült vagy éppen a hangvezérelt otthoni asszisztens. Az okoszár a bejárati ajtó zárszerkezetére csatlakoztatott, nemzetközi biztonsági szabványok által bevizsgált eszköz, amely képes kinyitni illetve bezárni a zárat.

Legyen világosság - egy csonttöréssel kevesebb


A mobilitási problémák és a látás romlásával óhatatlanul előfordulhatnak olyan szituációk, amikor egy rosszul felmért távolság miatt sérüléseket szenvedünk. Az esetek nagy részében a megfelelő világítási feltételek biztosításával ezen balesetek bekövetkeztét minimalizálhatjuk a megfelelő okosizzók segítségével vagy akár az automatikusan felkapcsoló kültéri lámpákkal. Egy bejárati ajtóra elhelyezett nyitásérzékelővel és okosizzók segítségével bármikor automatikus megvilágítást biztosíthatunk az alapvetően nem megvilágított, sötét helyeknek (például pince, kamra). Hasonlóképpen minimalizálhatjuk a házon belüli lépcsőkön történő leeséseket a mozgásérzékelős apró világítótestekkel.

Feledékenységre gyógyír az automatizált otthon?


Az időkori emlékezetvesztés és a súlyosabb kognitív problémák elkerülhetetlen velejárói az öregedésnek. A lehetséges hatások és problémák széles skálán mozognak, ugyanazon feledékenységi szint több különböző problémát is okozhat:

  • Elkezdett tevékenységekről elfeledkezés: például a kádba engedett víz el nem zárása vagy éppen a gáztűzhely el nem zárása. Míg az előző csak eláztatja a fürdőszobát, az utóbbi eset akár halálesettel, a ház megsemmisülésével is végződhet.
  • Nem kikapcsolt TV, rádió: nagyothalló beteg esetén közepesen erős kognitív zavarok esetén előfordulhat az eleve hangos készülék ki nem kapcsolása, amelyek a szomszédoknak okozhatnak kellemetlenségeket.
  • Távozáskor a bejárati ajtók bezárása vagy hazaérkezésről a nyitott ajtók-ablakok becsukása: nem kell különösebben részleteznünk milyen biztonsági problémák adódhatnak ebből, a közbiztonsági helyzet folyamatos romlása elsősorban az egyedül élő, idős honfitársainkat sújtja.

A fenti problémákra könnyen elérhető technológiai megoldások állnak rendelkezésre:

  • egy okos vízérzékelőt elhelyezve a fürdőszoba padlón bármikor elkerülhetjük a fürdőszoba csapra szerelt, már korábban is bemutatott okos csap elzárásával a padló és a fürdőszoba eláztatását.
  • A nem kikapcsolt TV-t egy hozzátartozó is képes lehet kikapcsolni, amennyiben erre már korábban volt példa az ún. okoskonnektor segítségével, amely egy mobiltelefonról vezérelhető konnektor, a megfelelő biztonsági intézkedések mellett.
  • A nyílászárókra elhelyezett nyitásérzékelő bármikor képes a gondozónak/hozzátartozónak is jelezni, illetve képes lehet egy okosizzó segítségével fényjelzéseket is küldeni nyugdíjas hozzátartozónknak. Orvosi tapasztalatok szerint a fény- és hangjelzések sikerrel juttatják a betegek eszébe a jelenséghez kötött teendőket, elvégzendőket.

Idősebb hozzátartozóink otthonának automatizálása nem bonyolult feladat, különösebben költséges beruházások elvégzése nélkül is elkezdhető, ebben a cikkben bemutatunk egy lehetséges kezdő okosotthont, amely sikeresen segítheti a még állandó gondozásra nem szorulú hozzátartozóink technológia által segített, önálló életvitelét.

Hasznos funkciók jó áron

A bemutatott megoldások alacsony áron képesek otthonodból valódi okosotthont varázsolni, se a kalapácsot nem kell elővenned a malacperselyhez, sem a porszívót a takarításhoz.

Otthoni segítségnyújtás, otthonápolás támogatása


Az otthoni segítségnyújtásnak több különböző fokozata és intenzitása van, kezdve a heti pár alkalmas, 1-2 órás segítségnyújtástól a 24 órás ápolásig. Ezen a széles spektrumon elhelyezkedő segítségnyújtási feladatokat több eszközzel is támogathatjuk:

Egy, a mobiltelefonra kötött okos termosztát segítségével megfelelő időben képet kaphatunk egy kezdődő Alzheimer-kórral, amely esetleg a termosztát minél gyakoribb (akár ötpercenként) történő tekergetésével járhat. Hasonlóképpen jelentkezhet ez a jelenség a hűtők vagy a nyílászárók gyorsuló frekvenciával történő nyitogatásával is, ezekről szintén képet kaphatunk, amely lehetővé teszi a minél korábban történő detektálását a betegségnek vagy a gyógyszerek megfelelő beállítását-finomhangolását.

Egy robotporszívó segítségével a megfelelően berendezett, akadálymentesített ingatlan takarítása megoldódhat, több időt hagyva a segítségnyújtónak a fontosabb feladatok elvégzésére.

A gyógyszerek beszedésére beállíthatunk egy okoseszközön futó otthoni asszisztens által adott hangos figyelmeztetést vagy éppenséggel az okosizzókat programozhatjuk megfelelő színváltozásra, így csak a gondozott hozzátartozónknak kell elmagyaráznunk, mit is jelent az ily módon történő fény- vagy hangjelzés.

A fentiek csak kezdő, inspirációs példák arra nézve, milyen módon tudják az okoseszközök és az okosotthon konfigurációk segíteni a gondozók munkáját - függetlenül attól, hogy az egy hozzátartozó (akik sok esetben zsonglőrködnek a saját munkájuk, egyéb teendőik és a gondozási feladatokkal) vagy egy gondozási szakember.

Hogyan tovább?


Láthattuk, hogy a közelgő időskor (sajátunk vagy szeretteinké) milyen kihívásokat jelenthet és milyen technológiai eszközökkel tudjuk egyszerűbbé tenni az életet, legyen szó akár csak apróbb fizikai kellemetlenségekről vagy már súlyosabb egészségi problémákról. Ahogy az idő is előre halad, a kerti munkák könnyebbé tétele után remélhetőleg minél később, de eljön az is, amikor már az otthoni segítségnyújtás vagy az otthoni ápolás megkönnyítésén kell gondolkodnunk. Szerencsére, cégünk számos sikeres okosotthon és okoskert tanácsadáson és beállításon van túl, így értékes tudásunkkal és tapasztalatunkkal segíthetjük a minket megkeresőket, hogy egy hosszú és eredményes élet alkonyán is a technológia az embert szolgálhassa.

Miben tudunk segíteni?

Okoskert is érdekel?

Kattints ide és nézd meg, mi is az az okoskert.

Okosotthon/okoskert konzultáció

Meghallgatjuk elképzeléseidet

Megvalósítási mód javaslattétel

Technológia megtervezése, bemutatása

Kiviteli terv elkészítése

Versenyeztetés, ár-optimalizáció

Rezsiköltségek áttekintése

Beruházási lehetőségek összegyűjtése

Árajánlatok bekérése, kiértékelése

Javaslat a teljes projekt megvalósítására

Egyedi kertépítési szolgáltatások

Kertépítés munkák

Fűnyírás

Gyomirtás, öntözőrendszerek kiépítése

Egyedi munkáink teljes listája

Vedd fel velünk a kapcsolatot az info [@] ashsk.hu e-mail címen.

Ismerd meg, hogy működünk, hogy dolgozunk


Kik vagyunk?

Technológiai cég vagyunk, IT-ben és műszaki területen tapasztalatot szerzett munkatársakkal, akik hisznek abban, hogy a modern technológia eszközeivel beláthatatlan lehetőségek nyílnak meg az otthon- és kerttervezés világában.

Mik az első lépések?

Az első lépés az igényfelmérés, tanácsadóink átbeszélik veled terveidet, hogy megismerhessék, milyen otthonban vagy kertben gondolkodsz.

Mi az a rezsi-optimalizáció?

Bemutatjuk, hogy új technológiai megoldásokkal milyen módon és mennyit tudsz spórolni a fűtés, elektromos és vízszámládon, mekkora beruházási költség mellett milyen megtérüléssel számolhatsz.

Nem vagyok tech-guru, biztos nekem való az okosotthon?

Ha az okostelefonodat és a Facebookot tudod kezelni, az ajánlott technológia megoldásokkal sem lesz probléma, legtöbbjük vezérlőfelülete nem bonyolultabb egy termosztátnál.

És kertre is működik?

Egyértelműen, okoskertedben legalább annyi örömödet leled majd, mint okosotthonodban - véleményünk szerint talán egy kicsit többet is.

Hol érhető el a szolgáltatás?

Szolgáltatásunk elérhető az ország egész területén, online és személyes konzultációk keretein belül.