Okoskert kezdőknek, izzadtság nélkül

Kezdő okoskert megoldások, 100.000 Ft-ért, akár a teraszra is

Tovább olvasok

Hogyan tudom megismerni az okoskertek csodálatos világát?


Ne csüggedj, ha az okoskertek kapcsán először mindenki a kültéri medence fűtés-vezérlését, a paradicsom-palánta talajának tápanyagtartalmát mérő szenzorokat vagy a fóliasátor páratartalmának és hőmérsékletét mérő okos-termosztátokról kezd el beszélni - mi megmutatjuk hogyan lehet teheted fillérekből okossá a kis konyhakertedet, a tetőteraszodat vagy a gyerekek udvari homokozóját.

Nem kell visszavonhatatlan elköteleződés vagy milliós eszközbeszerzéseket indítanod ahhoz, hogy belekóstolj az okoskertek világába, megosztjuk veled a kezdő okoskertek három legjobb tulajdonságát:

Nem kell szerelned semmit

Darabokból összeállítható

Nem kell hozzá bankot robbantani

Nézzük meg részletesebben, mit is jelentenek a fentiek.

1. Nem kell szerelned semmit:: aggódj, ha már kialakított öntözőrendszered van, elrendezted már a kerti bútorokat, elkészült a konyhakert, akkor sem kell semmilyen átrendezést vagy bármilyen nagyobb munkába kezdened.

2. Darabokból összeállítható: ebben a cikkben bemutatunk három olyan okos-terméket, amelyekből elég akár csak 1-1 darabot megvásárolni, önállóan működnek (nincs szükséged a mobilodon kívül semmilyen más eszközre) és amilyen könnyen összeraktad őket, olyan könnyen el is távolíthatod, ha már nem tetszenek (de biztosak vagyunk abban, hogy ez nem fog bekövetketni, segítünk, hogy a lehető legjobb eredményt hozd ki az okoskertedből).

3. Nem kell hozzá bankot robbantani: látni fogod, hogy a kert vagy a tetőterasz éves rezsiköltségének megfelelő összegből kialakítható egy olyan kezdő konfiguráció, amely a megfelelő kezdőlökést adhatja meg számodra az okoskertek csodálatos világának élvezetéhez.

Okoskert konzultáció

Ne aggódj, mi segítünk a kialakítás minden lépésében, a tervezéstől a kivitelezésig egészen a végső beállításokig.

Egyszerű, de nagyszerű

Három olyan egyszerű eszközt ajánlunk a figyelmedbe, amelyekkel gyerekjáték lesz a kerted okossá tétele - segítünk márkák és ökoszisztémák tucatjai közül megtalálni azt, ami számodra a legmegfelelőbb.

Hogyan vágjunk bele?


Az alábbiakban három olyan okos-terméket mutatunk be, amelyeket különösebb megerőltetés nélkül telepíthetünk és használatunk a kertünkben. Az eszközök működésük során egyszerűen tudják adatokkal ellátni a mobiltelefonunkat (vagy bármilyen rendelkezésre álló okosotthon vezérlő-eszközt, amely akár az okostévénk is lehet), illetve a vezérlőközponton keresztül kiadott utasításoknak megfelelően működni:

1. Okos kerticsap: a kertben használt vízcsapokat könnyen okossá tehetjük az okos kerticsap segítségével, amelyet a már meglévő vízcsapra kell csatlakoztatni. Az okos kerti csapok saját akkumulátorral működnek, és nem igényelnek egy mobiltelefonnál többet, a telefonon kiadott utasításoknak vagy az ott beállított ütemezett programoknak megfelelően nyitják-zárják a csapot.

2. Okos kültéri világítás okosizzók segítségével: az okosizzó egy normál izzófoglalatba csavarható izzó, amelyet a vezérlőközpontról (akár a mobiltelefonunkról is) tudunk vezérelni, amely során nem csak a ki-bekapcsolást tudjuk állítani, hanem képesek vagyunk hangulatvilágítás vagy eseményeket jelző világítást is beállítani.

3. Okos talajszondák: az okos szondák segítségével a nedvességtartalomtól kezdve a tápanyag-ellátottságig széles spektrukú kimutatást kaphatunk a talaj állapotáról, egészségéről. Az okos szondákat egyszerűen csak bele kell szúrnunk a földbe, az adatokat pedig Bluetooth-on keresztül küldik át a mobiltelefonunkra.

A fenti eszközöket gyorsabban üzembe tudjuk helyezni, mint ahogy elkészül a kerti nyugágyban olvasáshoz a frissítő limonádé. Az okosizzókat egyszerűen csavarjuk be a kültéri lámpafoglalatokba (ha már rendelkezésre állnak), az okos kerticsapot csatlakoztassuk a kerti csap valamint a slag közé, a talajszonda esetén pedig már említettük mit kell csinálni. A mobilunkkal (vagy bármely más vezérlőközponttal) az összeköttetést pedig a vásárolt termékhez adott gyártói utasítások alapján tudjuk megtenni - több éves tapasztalataink alapján nincs olyan gyártó, amely esetében egy 2 percnél hosszabb művelet lenne. Ezt követően üdvözlünk a kezdő okoskertedben, nézzük is meg, mit tudunk megvalósítani.

Miben segíthet nekünk az okoskert?


Nem lehet azt mondani, hogy elmerültünk volna a GPS-es trakorok, az érthetetlen talajszondák, a meteorológiai állomások által vezérelt öntöző-rendszerek világában, azonban láthatjuk, hogy ettől függetlenül összeállítottunk magunknak egy okoskertet, és így is számos olyan dolgot tudunk megvalósítani, amelyek élvezetesebbé teszik a már így is élvezetes kertünket:

  • Egy hosszabb nyaralásnál sem kell kulcsot adni a szomszédnak, hogy megmaradjon a szép zöld gyep, az okos kerticsap segítségével távolról is elindíthatjuk/leállíthatjuk a locsolást.
  • Az okos talajszondák segítségével elbúcsúzhatunk a kiszáradt vagy túllocsolt virágágyástól, pontosan tudni fogjuk, mikor kell abbahagyni a locsolást és mikor kell elindítani - amelyet megtehetünk az okos kerticsap segítségével, akár automatikusan is.
  • Az okosizzók segítségével a nyári kerti partikat hangulatosabbá, a romantikus vacsorákat sokkal meghittebbé tehetjük, az ütemezett világítás-vezérlés segítségével pedig a naplementével párhuzamosan kezdhetjük el egyre nagyobb fényerővel működtetni a kerti világítást.

A fentiek pusztán ízelítőt adtak a lehetséges kombinációkból, de úgy gondoljuk, könnyebbé tettük annak elképzelését, mit is lehet pusztán három különböző típusú eszköz segítségével elérni a kertben, a tetőteraszon vagy egy szép nagy sarok-erkélyen.

Hasznos funkciók jó áron

A bemutatott megoldások alacsony áron képesek kertedből valódi okoskertet varázsolni, se a kalapácsot nem kell elővenned a malacperselyhez, sem az ásót a talajrendezéshez.

Mennyibe kerül?


A fenti konfiguráció kialakításához nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, 4-5 ezer forintért már kaphatunk egy okosizzót, az okos kerticsapok ennél kicsivel többe kerülnek (10-15k forint), szintén hasonló árkategóriában mozog a talajszonda, technológiafüggően 10-15 ezer forint környékén tudjuk beszerezni. Egy kisebb, 200 nm-es udvart, ahol van meg kell oldani az öntözést, a homokozó és a kerti grillező környékének világítását nagyjából a következő költségvetésből tudjuk okossá tenni:

5-6 okosizzó elhelyezése kültéren:: összesen 30.000 Forint

kerti csap okoscsappá alakítása: nagyjából 15.000 Forint

két talajszonda elhelyezése az egyenletes öntözéshez: 30.000 Forint

Összesen 75.000 forintból, a meglévő mobiltelefonunkra (mindegy, hogy Android vagy iPhone) építve képesek lehetünk a cikkben bemutatott okos-funkciókat kialakítani.

Hogyan tovább?


A fentiek csak a kezdetet jelentik, az ismertetett lehetőségeken kívül még számos más lehetőségünk van, amelyeket részletesen is bemutatunk a honlapunkon, pontos megvalósításért, felmérésért és a kiépítés kapcsán felmerülő kérdéseid megválaszolásáért pedig keress minket elérhetőségeinken. Segítünk elindulni azon az úton, amely végén ott vár a csodálatos okoskerted.

Miben tudunk segíteni?

Okosotthon is érdekel?

Kattints ide és nézd meg, mi is az az okosotthon.

Okosotthon/okoskert konzultáció

Meghallgatjuk elképzeléseidet

Megvalósítási mód javaslattétel

Technológia megtervezése, bemutatása

Kiviteli terv elkészítése

Versenyeztetés, ár-optimalizáció

Rezsiköltségek áttekintése

Beruházási lehetőségek összegyűjtése

Árajánlatok bekérése, kiértékelése

Javaslat a teljes projekt megvalósítására

Egyedi kertépítési szolgáltatások

Kertépítés munkák

Fűnyírás

Gyomirtás, öntözőrendszerek kiépítése

Egyedi munkáink teljes listája

Vedd fel velünk a kapcsolatot az info [@] ashsk.hu e-mail címen.

Ismerd meg, hogy működünk, hogy dolgozunk


Kik vagyunk?

Technológiai cég vagyunk, IT-ben és műszaki területen tapasztalatot szerzett munkatársakkal, akik hisznek abban, hogy a modern technológia eszközeivel beláthatatlan lehetőségek nyílnak meg az otthon- és kerttervezés világában.

Mik az első lépések?

Az első lépés az igényfelmérés, tanácsadóink átbeszélik veled terveidet, hogy megismerhessék, milyen otthonban vagy kertben gondolkodsz.

Mi az a rezsi-optimalizáció?

Bemutatjuk, hogy új technológiai megoldásokkal milyen módon és mennyit tudsz spórolni a fűtés, elektromos és vízszámládon, mekkora beruházási költség mellett milyen megtérüléssel számolhatsz.

Nem vagyok tech-guru, biztos nekem való az okosotthon?

Ha az okostelefonodat és a Facebookot tudod kezelni, az ajánlott technológia megoldásokkal sem lesz probléma, legtöbbjük vezérlőfelülete nem bonyolultabb egy termosztátnál.

És kertre is működik?

Egyértelműen, okoskertedben legalább annyi örömödet leled majd, mint okosotthonodban - véleményünk szerint talán egy kicsit többet is.

Hol érhető el a szolgáltatás?

Szolgáltatásunk elérhető az ország egész területén, online és személyes konzultációk keretein belül.