Interjú a vezetőséggel

Hogyan tovább, élet az okosotthonban, okoskerttel

Tovább olvasok

Interjú a vezetőséggel


Nem is olyan könnyű három elfoglalt embert egy kerti asztalhoz leültetni, de szerencsénkre a kivételesen szép nyári idő lehetővé tette, hogy az Advocate Housekeeping Kft. vezetősége végre ne csak telefonon vagy videókonferencián keresztül tudjon összeülni egy értekezletre. Ki is használtuk a lehetőséget és egy interjú keretein belül kérdeztük meg Kozák Zoltánt, Faragó Miklóst és Tóth Márkot arról, hogy látják az okoskertek és okosotthonok jelenét és jövőjét.

Egy gyönyörű szép, rendezett kertben ülök három örökké rohanó, feladatokban és felelősségben bővelkedő emberrel, most valahogyan mégsem nyomkodja a telefonját senki, hanem mindenki a másikra figyel. Az okostelefonokkal szemben sokszor merül fel a kritika, hogy rombolja az emberi kapcsolatokat, de itt most erről szó nincs. Mit gondoltok, mi lehet a titok?

Tóth Márk: Személy szerint egyáltalán nem tartom károsnak vagy rossznak az okostelefonokat, gondoljunk csak bele, hogy a pandémia idején a felelősségteljes karantén-létet mennyire támogatta a technológia, hogy ha már élőben nem láthatjuk szeretteinket, akkor legalább egy videóhívás keretein belül tudtuk tartani a kapcsolatot. Természetesen nem tagadom, hogy számos olyan helyzet van, amikor az okostelefonok károsan hathatnak a kezelőkre, de azért tagadhatatlan, hogy számos előnnyel is bírnak.

Faragó Miklós:Egyetértek Márkkal, nyilvánvalóan vannak kockázatok, de hiba lenne negatívként beállítani azt a fejlődést, ami az informatikában és a telekommunikációban végigment. Gondoljunk csak bele mérnöki fejjel, jelenleg a zsebünkben lévő mobiltelefon többet tud és erősebb, mint 5 évvel ezelőtt az asztali számítógépünk, az okostelefonok szinte teljes mértékben kiszorították a hagyományos készülékeket és olyan szolgáltatások elérhetését tették lehetővé a széles tömegeknek, amelyekre eddig nem volt példa. Ha jóra használjuk a technológiát, abból mindig jó dolgok következnek, úgy gondolom, ez a mi esetünkben sincs másképp, nem állíthatjuk meg a világ és a technológia haladását, nekünk a feladatunk az új alapokra építkezés. Úgy gondolom, ez esetünkben meg is történt: most pontosan ugyanabban a kertben ülünk, ahol egy nyáresti borozás során Zolival kitaláltuk és megalakítottuk a céget - akkor ez a kert még egészen más állapotban volt, mint most.

Okosotthon konzultáció

Segítünk kialakítani álmaid okosotthonát, ahol minden beépített elem azt teszi, amit csak akarsz.

Nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, nézd meg, milyen okosotthont építhetsz 2 havi rezsiből:

Kezdő Okosotthon 75.000 Ft-ért!

Hasznos funkciók jó áron

A bemutatott megoldások alacsony áron képesek otthonodból valódi okosotthont varázsolni, se a kalapácsot nem kell elővenned a malacperselyhez, sem a porszívót a takarításhoz.


Jelenleg egy rendezett, zöld, nem kiégett gyepet látok, szemet gyönyörködtető virágágyásokkal, diszkrét öntözővel, szép tujasorral - miben volt más ez a kert 3 évvel ezelőtt?

Kozák Zoltán: Sok mindenben hasonló volt a mostanihoz, de mégis jelentősen különböző. Ugyanúgy megtaláltuk itt a zöld gyepet - csak nem volt ennyire szép, egyenletesen zöld, voltak bizony foltok benne. Ugyanúgy volt virágágyás, de mégsem volt ilyen szép és buja. Napsütésben kihoztuk a garázsból a napernyőket így nagyon minimális árnyékhoz jutottunk, picit körülményesebben. Amikor ránk esteledett a világmegváltó beszélgetésekben, akkor pedig felkeltünk és megkerestük a kapcsolókat, hogy lássunk is valamit. Most pedig mindez másképp van, köszönhetően egy igen termékeny beszélgetésnek.

FM: Pontosan így van, ahogy Zoli mondta, minden hasonló volt, de azért a tökéletességtől nagyon távol állt. Ma már ebben a kertben mindent a technológia vezérel, ez a kert volt az első, amit megépítettünk és ezzel kezdődött cégünk élete is. Zoli kertészeti szaktudását ötvöztük az új okostechnológiával, szépen leültünk és egy pár kiváló rozé elfogyasztását követően megszületett a terv, hogyan fogjuk átépíteni a kertet: hova kell az okos szondákat telepíteni, hol legyen elhelyezve és milyen technológián üzemeljen az okoskert és -ház központi vezérlője, hol vannak azok a pontok, ahová elhelyezhetjük az okosizzókat, milyen időzítéssel és ütemezéssel indítsuk el a kerti csapokat.

Miközben Miklós egyre jobban belelendül az elvégzett feladatok mesélésébe, Márk szája többször mosolyra görbül és olykor-olykor fel is nevet. Tréfásan fordultam Márk felé, hogy mit talál ilyen viccesnek.

TM: Csak hallgatom a fiúkat és mosolygok azon, mit is gondoltam erről az egészről. Nem tagadom, felmerült bennem többször, hogy elkezdem a “bezzeg az én időmben…” örökbecsűt, de többször is jártam itt még a kivitelezési munkák során (amikor még nem is tudtam, mi készül itt, meglepetésemre, alig látszott valami a munkálatokból - most már tudom, mi volt ennek az oka), ezt a jó szokásomat pedig a projekt elkészülte is után fenntartottam, így már láthattam működés közben az elkészült okoskertet is. Meg kell mondjam, ámulatba ejtett az eredmény, először még csak az automatikus öntözés, a talajszondák hada és az okosvilágítás, de amikor a legnagyobb augusztusi perzselő napsütésben is láttam a szép zöld gyepet, akkor végleg meggyőződtem róla, hogy ez a jövő. Sokat kérdezgettem a fiúkat, hogy mi a titok, mire végül beavattak - és egyből tudtam, hogy egy ilyen cégnek, egy ilyen szolgáltatásnak van helye a piacon.

KZ: Évek óta dolgozok kertészként, ahol a “hagyományos” technológiát felhasználva teszem szebbé, élvezhetőbbé megbízóim kertjeit, számomra először idegen volt az okostechnológia, de minél többet beszéltünk Mikivel erről, annál inkább láttam, hogy ebből valami nagyon jó dolog születhet. Amikor ketten megcsináltuk a terveket a kert “okosítására” és el is kezdtük a munkákat, már tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, mert jelentősen könnyebbé teszi az én munkámat is, amikor már csak a karbantartási feladatokat kell ellátni.

FM: Nem vagyok a szavak embere, nagyon nehéz átadnom, hogy mit éreztem, akkor, amikor először kiültem a kertbe és naplementét követően automatikusan felkapcsoltak az izzók, később elindult az öntözőrendszer, nekem pedig ehhez semmit sem kellett tennem, még csak az asztal mellől sem kellett felállnom.

TM: Megragadnám az alkalmat, gyorsan el is kezdem, hogy “bezzeg az én időmben” - de igazándiból nincs rá szükség, egészen egyszerűen annyival jobb élmény, megerősítem Miki minden egyes szavát. Lehet, hogy újdonság lesz, de egy másik generációba tartozok, mint a fiúk és nekem már van annyi tapasztalatom, hogy tudjam, az igazi kincs az, ha az időm jelentős része felszabadul és tényleg csak a fontos dolgokra kell koncentrálnom - és a kert karbantartása pont olyan, amit azért szívesen maga mögött hagy az ember. Nem kell hozzá túl nagy fantázia, hogy lássuk, az élet milyen területeit tudja könnyebbé tenné egy okoskert, gondoljunk csak a legegyszerűbbre: a telefonunkról vezérelt okos kerti csapot nyaralás alatt is elindíthatjuk, nem szükséges kulcsot adni a szomszédnak.

KZ: Ha pedig mégis kulcsot akarunk adni, akkor azt inkább profi kertésznek adjuk. Viccet félretéve, az okoskertek kapcsán a honlapunkon számos útmutató és esettanulmány érhető el, egy kezdő okoskertet is összeállítottunk a látogatóink számára, amely 100.000 Forint alatti összegből megvalósítható - és ezt nem véletlenül tesszük. Hiszünk abban, hogy bárki összerakhat egy okoskertet, a komplexebb, de akár a kevésbé komplex okoskertek tervezésében és kivitelezésében is profi segítséget tudunk nyújtani. Mivel összerakni és működtetni az okoskertet kifejezetten gyerekjáték, ezért a későbbi karbantartása mind a kertnek, mind az okosrendszernek jóval egyszerűbbé és olcsóbbá válik, ebben is úgy gondoljuk, mi vagyunk a megfelelő partnerek. Egyszerűbben fogalmazva: mi szeretjük, ha rendben működik és a használónak élvezetet nyújt a kert.


Valóban számos tájékoztató anyag érhető el a honlapon, de ahogy látom, az okosotthon is felkerült a palettára, mi ennek az oka, hogyan kerül egy kertész szakmai érdeklődési körébe az otthoni automatizáció?

KZ: Természetes lépcsőként adódott, gondoljunk csak bele, ha a kertet illetve a teraszt elláttuk automatikus vezérlőkkel és okoseszközökkel, miért ne tehetnénk ezt meg az otthonunkkal is? Mikivel beleástuk magunkat a témába és rájöttünk, hogy nincs olyan sok különbség a két megközelítés között, a technológia hasonló és természetesen azóta a megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező kollégákat is megtaláltuk.

FM: Először a kerti árnyékolókkal kezdtünk, aztán rövid időn belül eljutottunk az okos konnektorokig, nyílászárós érzékelőkig és komplexebb megoldásokig. Jelenleg ott tartunk, hogy egy családi ház teljes “okosításában” tudunk segíteni, a tornáctól a kertig, a pincétől a padlásig.

Mit gondoltok a jövőről, mennyire lesz elterjedt az okosotthon és okoskert?

TM: Úgy gondolom, hogy nincs más alternatíva. Egy globális energiaválság kellős közepén csak és kizárólag az okoseszközök segítségével lehet biztosítani az erőforrások optimális felhasználását. De engedjétek meg kérlek, hogy szögre akasszam az egyetemi tanári sapkámat, kicsit egyszerűbben megfogalmazva: ahogy a fiúk is említették, egyre könnyebb “okosítani” otthonunkat és kertünket, ez a része már működik. Ami talán még nincs meg, az a szemléletváltás: hogyan és milyen mértékben teszi könnyebbé az életünket az okostechnológia? Mennyire lehet a segítségemre abban, hogy a gyerekeket biztonságban tudjam a házban, mekkora terhet vesz le a hátamról, ha már idősebb, esetleg mozgásomban korlátozott vagyok? Ezek azok a kérdések, amelyekre úgy gondolom nekünk kell megmutatnunk pár példát válaszként - és ezek a példák mind elérhetők a honlapunkon.

Nagyon szép megfogalmazás, hogy könnyebbé teszi az életünket, de mire kell itt pontosan gondolni, ha nem csak egyszerűbb példákat is akarna hallani az ember?

TM: Szemléletes és egyben nagyon húsbavágó példa: az emberi élet egyszer véget ér, hál’Istennek már egyre később, azonban ennek velejárója az is, hogy adott esetben éveket kell mozgáskorlátozottan vagy hanyatló szellemi képességekkel élnünk. Ezekben a szituációkban akár életmentő is lehet egy okos otthoni asszisztens azzal, hogy ütemezetten figyelmeztet minket a gyógyszerek beszedésére. Vagy éppen egy nyitva felejtett kádcsap által okozott károsodást is megelőzhetünk egy okos vízérzékelővel, vagy egy nyitva felejtett ajtót is észlelhetünk akár kilométerekről is a nyitásérzékelők segítségével - megkönnyítendő a távolba szakadt fiatalabb generáció gondoskodási munkáját. Hasonló példákat tudunk felsorolni a kisgyerekes szülők életéből is, ahol a rettegett hirtelen csecsemőhalált előzhetjük meg az okosrugdalózókkal és légzésfigyelőkkel. Ezek a példák úgy gondolom már jóval nagyobb mértékben megvilágítják az előnyöket, mint a korábbiak.

KZ: Ettől függetlenül azért szerencsére sokkal gyakoribb a szép kertben gyönyörködés, mint a komolyabb problémák elhárítása.

FM: És ennek nagyon is örülünk, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, mindhárman úgy gondoljuk, hogy az élet számtalan szép pillanatot tartogat számunkra, ezeket csak elérhetőbbé és gondtalanabbá tesszük az okostechnológiával.

KZ: Pont ezért foglalkozok kertépítéssel, kertészettel: mert egyszerűen csak szép.

Egy kertész, egy mérnök és egy egyetemi tanár ülnek a kertben az asztalnál… jó kezdet egy szép történethez.

TM: Vagy akár egy tréfához, majd meglátjuk. De tény, hogy mindhárman szeretjük az életet és azon dolgozunk, hogy a megoldásainkkal szebbé tegyük azt mások számára is.

FM: Mi azért inkább arra tennénk, hogy egy szép történet kezdete és nem egy tréfáé. Nagyon nagy terveink vannak a jövőre nézve, ahogy a technológia is folyton változik, előrehalad, úgy nekünk is ezt kell tennünk - biztosak vagyunk abban, hogy a jövőben még sok-sok új tartalommal és szolgáltatással jelentkezünk.

KZ: Így van, egészen addig, amíg a szőlődombokról ilyen fantasztikus rozé jön, addig lesz igény a szép, rendezett és most már okos kertekre is.

A kedélyes beszélgetés vége felé a nap is nyugovóra tér és pont az történt, amit Miklósék megálmodtak: automatikusan kigyúltak a lámpák, meglepetésemre színes hangulatvilágítás formájában, amely az égen megjelenő színeket követte. Varázslatos élmény volt és én magam is elgondolkodtam, hogyan tudnám ezt a saját kertemben megvalósítani - de szerencsére pontosan tudtam hol találom meg a szakértőket.

Okoskert kiépítés

Automata öntözőrendszer, talajszondával megtámogatott kert? Szemirámisz is velünk dolgoztatott volna!

Nézd meg, milyen okoskertet lehet kialakítani a kert éves rezsijéből:

Kezdő Okoskert 100.000 Ft-ért!

Okosotthon/okoskert konzultáció

Meghallgatjuk elképzeléseidet

Megvalósítási mód javaslattétel

Technológia megtervezése, bemutatása

Kiviteli terv elkészítése

Versenyeztetés, ár-optimalizáció

Rezsiköltségek áttekintése

Beruházási lehetőségek összegyűjtése

Árajánlatok bekérése, kiértékelése

Javaslat a teljes projekt megvalósítására

Egyedi kertépítési szolgáltatások

Kertépítés munkák

Fűnyírás

Gyomirtás, öntözőrendszerek kiépítése

Egyedi munkáink teljes listája

Vedd fel velünk a kapcsolatot az info [@] ashsk.hu e-mail címen.

Ismerd meg, hogy működünk, hogy dolgozunk


Kik vagyunk?

Technológiai cég vagyunk, IT-ben és műszaki területen tapasztalatot szerzett munkatársakkal, akik hisznek abban, hogy a modern technológia eszközeivel beláthatatlan lehetőségek nyílnak meg az otthon- és kerttervezés világában.

Mik az első lépések?

Az első lépés az igényfelmérés, tanácsadóink átbeszélik veled terveidet, hogy megismerhessék, milyen otthonban vagy kertben gondolkodsz.

Mi az a rezsi-optimalizáció?

Bemutatjuk, hogy új technológiai megoldásokkal milyen módon és mennyit tudsz spórolni a fűtés, elektromos és vízszámládon, mekkora beruházási költség mellett milyen megtérüléssel számolhatsz.

Nem vagyok tech-guru, biztos nekem való az okosotthon?

Ha az okostelefonodat és a Facebookot tudod kezelni, az ajánlott technológia megoldásokkal sem lesz probléma, legtöbbjük vezérlőfelülete nem bonyolultabb egy termosztátnál.

És kertre is működik?

Egyértelműen, okoskertedben legalább annyi örömödet leled majd, mint okosotthonodban - véleményünk szerint talán egy kicsit többet is.

Hol érhető el a szolgáltatás?

Szolgáltatásunk elérhető az ország egész területén, online és személyes konzultációk keretein belül.